Този сайт използва бисквитки. Прочети повече...


Уважаеми потребители,


от 06.03.2023 г. 137 СУ "Ангел Кънчев" има изграден изцяло нов информационен сайт, достъпен на адрес: https://137su.org.
За актуална информация за дейността на училището, моля, посетете https://137su.org

Настоящата страница ще бъде активна до 30.3.2024 г.


 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Вие трябва да знаете:

Днес, при масовото разпространение на наркотиците, НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН от тази беда, НИТО ЕДНО СЕМЕЙСТВО!
Факт е, че през последните години броят на зависимите от психоактивни вещества расте  Възрастта на децата, които се приобщават към наркотика непрекъснато се снижава и е вече 12 години!
Продължителността на живота на зависимите от психоактивни вещества не превишава 5-7 години! Смъртността от наркотик през последните години нараства!
Всеки ден деца се пристрастяват към наркотика и тръгват по този пагубен път в градинките, във входовете на жилищните блокове – пред очите ни!

КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ?

Как да предотвратим  обвързването на децата с наркотика?
Какво да правим, ако бедата вече е дошла в нашия дом?
Как да се държим с детето, което вече употребява наркотик, за да съхраним здравето му?

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Ако вашето дете:

  • прекарва все повече време в затворена компания
  • се сдобива с нови „тайни” приятели
  • кръгът на интересите му намалява
  • често се забелязва безпричинна възбуда, апатия, смях без повод, сънливост
  • все по-малко и неохотно общува с близките си
  • често иска пари без да обяснява за какво ги харчи
  • постоянно посещава определен клуб или дискотека
  • понякога от него или от стаята му лъха различна, „странна” миризма
  • изчезват пари и вещи от дома,

то това е повод да се замислите: Дали всичко е наред?
Опитайте се да поговорите с детето и да намерите общ език.
Ако подозирате, че детето е започнало да употребява психоактивни вещества – няма място за паника! На първо място може да проверите дали това е така – купете от аптеките тест за присъствието на наркотик в урината. Ако резултатът от теста е положителен, не губете време:
Направете „ревизия”. Внимателно огледайте вещите и стаята му, без да превръщате тази процедура в унизителен обиск.
Незабавно потърсете консултация със специалист, за да  Ви посъветва как да действате по-нататък.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Трябва да знаете, че някои деца са по-податливи на влиянието на външните фактори, които провокират употребата на наркотици. Рискови са тези деца, за които са характерни нервност, емоционална незрялост, нисък самоконтрол, неумение за поставяне и постигане на цели, лъжливи ценности, максимализъм по отношение на личните успехи в живота. Такива деца имат повишени изисквания и очакват бързото им удовлетворяване. При тях често се наблюдава разминаване между амбиции, желания и възможности за тяхното постигане. Те не умеят да се примиряват с поражението, а в случай на неуспех са силно раздразнителни. Тяхната неудовлетвореност често преминава в агресия и бунт. Вместо да преодоляват трудностите и затварянето в себе си, благоприятстват възникването на наркотично влечение.

Димитър Лазаров,
консултант в Центъра за социална превенция – район Люлин, секретар на РСНВ – р-н Люлин към Столична община


АЛКОХОЛЪТ – ПОМОГНЕТЕ НА ДЕТЕТО ДА КАЖЕ НЕ!

Много родители си мислят: „Моето дете все още не пие”!, „Не е ли рано да се притеснявам от употребата на алкохол?” Проблемът не трябва да се подценява.
Когато децата приближат юношеската възраст, приятелите започват да оказват все по-голямо влияние. Възможно е да започне експериментална употреба на алкохол. Алкохолът е психоактивно вещество, както са например кокаина и марихуаната. Децата, които пият рискуват да станат жертви на насилие, да имат проблеми в училище, да пострадат при пътнотранспортни произшествия или битови инциденти.

Някои превантивни мерки могат да помогнат на родителите да се справят с проблема. Необходимо е да се контролира употребата на алкохол в дома. Свързване с други родители би подпомогнало получаването на по-пълна информация за детето. Трябва да се знае какви са заниманията на ученика, но така че да не се загуби доверието му. От особено значение е въвеждането на правила в семейството, които да се отнасят до употребата на алкохол – например „алкохол не трябва да се употребява преди да се навършат 18 години” или „не трябва да се остава на партита, на които се предлага алкохол”. Много важен превантивен фактор е личният пример на родителите, които, ако употребяват алкохол трябва да го правят умерено. Не по-малко значение има насочването на детето към здравословен начин на живот, като начин на осмисляне на свободното му време. Спортът и туризмът са алтернативи не само на употребата на алкохол, но и на други негативни явления, като агресията и противообществените прояви.

Необходимо е да се преодолее инерцията на отминалите празнични дни и възможно най-бързо да се върнат правилата характерни за делничния живот. Искрената, но не- натрапчива загриженост на родителите и не на последно място смелостта да се потърси специалист при нужда, е предпоставка за предпазване от употребата на алкохол.

Димитър Лазаров,
консултант в Центъра за социална превенция – район Люлин, секретар на РСНВ – р-н Люлин към Столична община

През учебната 2016/2017 година, езиков и изпитен център АВО предлага курс по английски език за всички ученици от 1-ви до 6-ти клас, който ще се провежда в 137 СУ „Ангел Кънчев“ Повече>>

AvoBell obyava 2015

Нагоре